Unique supporting structure for ETH building

The ETH Zurich is building a new research and laboratory building for medical technology on the Zürichberg. It is located in a 25-metre-deep sidehill cut for which an unusual support structure has been designed.

Expertise involved

Geotechnical engineering, Structural engineering

Client

ETH Zurich

Slope stabilisation consists of a 17-metre-high retaining wall that is based on fourteen 25-metre-deep prestressed diaphragm walls. This independent structure means that no permanent anchors are required, which would have otherwise been driven into neighbouring lots.

Our services

Competition project with Boltshauser Architekten AG, project planning and construction, structural system new construction, project planning structure for slope stabilisation, building physics